Transportwielen voor plateauwagens en andere interne transportmiddelen bestaan in verschillende soorten en maten. Er bestaan losse wielen, zwenkwielen, bokwielen en ga zo nog maar even door. Door al deze opties kan het zijn dat jij geen idee hebt voor welke wielen je moet kiezen bij WielenOutlet. Daarom geven we je in dit artikel wat tips waarmee jij de juiste keuze kunt maken. Lees dus verder als je benieuwd bent.
Hier moet je op letten bij het kopen van transportwielen
Als je transportwielen gaat kopen, zijn er een paar zaken waar je op kunt letten. Wij hebben deze zaken voor je op een rijtje gezet.
-
Bokwielen of zwenkwielen?
Als eerste moet je kijken naar of het nodig is dat het wiel kan zwenken of niet. Bokwielen kunnen dit bijvoorbeeld niet. Zwenkwielen kunnen dit juist weer wel, deze wielen kunnen 360 graden ronddraaien. Bovendien heb je ook nog zwenkwielen met een rem. Bokwielen zijn bijna altijd minder duur en rollen soepeler op lange rechte stukken. Maar er zijn ook andere dingen die bepalen welk type wiel het beste bij jou past, zoals de belasting, de richtingsveranderingen die je wielen moeten aankunnen en de gewenste wendbaarheid. Hoe minder breed het wiel, hoe wendbaarder. Voor wielen die vaak gebruikt gaan worden in kleine ruimtes bieden vier zwenkwielen bijvoorbeeld een hoge wendbaarheid. Voor wat zwaardere objecten kun je beter kiezen voor zwenkwielen in combinatie met bokwielen.
-
Waarvoor ga je je transportwiel gebruiken?
Natuurlijk gebruik je meubelwieltjes alleen voor tafels en stoelen en niet voor transport. Meubelwieltjes kunnen namelijk minder gewicht aan dan andere soorten wielen. Wielen voor licht gebruik kunnen wel 40 tot 110 kilogram aan, maar je hebt ook speciale transportwielen voor zwaarder gebruik (voor steekwagens bijvoorbeeld) die je nog meer mag belasten. Die laatste wielen kunnen 35 tot wel 5.300 kilogram dragen. Kijk dus goed naar waar je de wielen voor gaat gebruiken om dichterbij de juiste wielen voor jou te komen.
-
Wat voor soort band heb je nodig?
Welke soort band je nodig hebt en wat voor soort loopvlak je nodig hebt, wordt bepaald door de omgeving en de vloer. Je kan je dan dus af gaan vragen of de vloer glad, hard of zacht is. Er zijn banden van verschillende materialen en elk materiaal functioneert goed op een andere ondergrond.