Als je beweegt, verbrandt je calorieën. Als je meer beweegt, verbrandt je meer calorieën. Als je intensiever beweegt, verbrand je ook meer calorieën. Je verbrandt ook meer calorieën als zelf zwaarder bent in vergelijk met iemand die lichter is. Variatie in intensiteit levert ook weer meer calorieverbruik op en zelfs het tijdstip wanneer je aan het bewegen bent. Ook kan het uitmaken of je van te voren gegeten hebt en vooral wat je gegeten hebt, en zelfs de houding, bijvoorbeeld op een fiets, kan van invloed zijn. Dat laatste zien we gebeuren bij het soort fiets waar we op trainen. Is dat een gewone fiets, een racefiets, een mountainbike, een hometrainer, een spinningfiets of een elektrische fiets? Een ander belangrijk aspect is in hoeverre je al getraind bent, zeker als het gaat om de effectiviteit van het verbranden van calorieën, maar ook waar die calorieën vandaan komen. Zijn het koolhydraten, glycogeenvoorraden of wordt er vet verbrandt?
Tabellen
Er zijn zoveel vragen te beantwoorden en opties te kiezen, dat het haast onmogelijk wordt precies te meten wat er aan calorieën verbrand wordt. Gelukkig zijn er tal van onderzoekers die hier onderzoek in hebben gedaan en vinden we overal tabellen om ons duidelijk te maken wat we verbranden met bijvoorbeeld een uurtje fietsen met een gemiddelde van 15 of 18 km/uur. Laten we bijvoorbeeld eens een website als voorbeeld nemen: https://www.betersport.nl/betersport-magazine/calorieen-verbranden-fietsen Op deze site vinden we wat uitleg en zelfs drie tabellen: eentje voor buiten fietsen, eentje aan de hand van de hometrainer en eentje voor de spinningfiets. We zien bij alle drie een verdeling in gewicht en aantal te fietsen minuten. Als we die echt willen vergelijken, dan zou het handig zijn als ze allemaal onder ongeveer dezelfde omstandigheden plaatsvinden.
• Buiten fietsen
Dit doen we met een gemiddelde van 18 km/uur onder normale weersomstandigheden. ( helaas wordt er niet bij verteld wat normaal is)
• Hometrainer
Gemiddelde bij normaal tot intensief tempo (+/- 150 Watt, maar wat wil dat nu weer zeggen)
• Spinningfiets
Gemiddeld bij normale tot hoge intensiteit (zittend) De vraag blijft dus staan: zijn ze te vergelijken om bijvoorbeeld erachter te komen welke vorm van fietsen voor jou het beste is?
Een voorbeeld: 80 kg lichaamsgewicht en een uurtje op de fiets
Indien we buiten fietsen, verbranden we 547 kcal; op de hometrainer 560 kcal en met de spinningbike 693 kcal. Afgaande op deze getallen kunnen we, als we echt calorieën willen verbranden, het beste op de spinningfiets plaatsnemen. Hoewel we bij alle drie 60 minuten bezig zijn, weten we echter niet hoe de intensiteit te vergelijken is. Het maakt het er allemaal niet echt veel duidelijker op, is het wel?
De basis van calorieverbranding
Op zich is het niet zo moeilijk. Als je beweegt, verbrand je calorieën en vooral duur en intensiteit zijn essentiële factoren in de hoeveelheid daarvan. Om effectief te wezen, moet je op zijn minst meer en intensiever bewegen, bijvoorbeeld fietsen, dan je normaal doet. We praten over meer kilometers, hoger tempo en langere tijdsduur. De meest simpele manier om te ontdekken dat je intensiever dan normaal fietst, is het meten van je hartslag en ademhaling. Bewegen als vorm van training en sport heeft namelijk invloed op hart en vaatsysteem. Zit je boven je rustniveau, dan kun je ervan uitgaan, dat je waarschijnlijk ook meer calorieën verbrandt. Ga een fiets kopen en ervaar het zelf!